11.546,53 TL
11.546,53 TL
6.553,36 TL
6.553,36 TL
4.458,32 TL
4.859,25 TL
2.224,81 TL
2.642,74 TL
6.424,41 TL
4.056,98 TL
1.332,98 TL
4.636,61 TL
7.517,74 TL
Bilgisayar kasası, anakart, işlemci, RAM, sabit disk (HDD, SSD, m.2), ekran kartı (GPU), ses kartı, CD-ROM (optik sürücü), disket sürücü vb. gibi bir bilgisayarın içindeki tüm gerçek bileşenleri fiziksel olarak monte edilen bir bileşendir. Genellikle bir güç kaynağı ile birlikte gelirler. Kullanım açısından genelde yatay ve dikey olmak üzere iki tip kasa vardır.
Bir dizüstü bilgisayarın, laptopun veya tabletin koruması da bir kasa olarak kabul edilir, ancak ayrı olarak satın alınmadıklarından veya çok fazla değiştirilmediklerinden dolayı bilgisayar kasası olarak bir masaüstü bilgisayarın parçası olan kasa ifade edilmektedir.
Bilgisayar kasalarını kullanmamızın birkaç nedenlerinden biri donanım parçalarının korunma muhafaza etme gereğidir. Toz, sıvı veya darbe vb. gibi etkenlerden koruma sağlayamazsa ve dış ortamdan uzak tutmazsa bilgisayarın iç parçalarına zarar verebilir.
Bazı yeni nesil kasaların kısmen veya tamamen cam gibi malzemeden yapılarak RGB renk ile donatılmış iç parçaların görünmesi sağlanmaktadır. Oyuncu bilgisayarları toplanırken bu tarz kasalar tercih edilmektedir.
Bilgisayar kasası kullanmanın bir başka iyi nedeni de alanı serin tutmaktır. Bilgisayar bileşenleri üzerindeki uygun hava akışı, bilgisayar kasası kullanmanın bir başka avantajıdır. Kasanın fan havasının bir kısmının dışarı çıkmasına izin vermek için özel havalandırma delikleri olsa da, geri kalanı donanımı soğutmak için kullanılabilir, aksi takdirde oldukça ısınır ve donanımlara zarar verebilir.
Bilgisayar kasasının yapısı da önemlidir. Farklı parçalar birbirine oturabilir ve hepsini bir arada tutacak bir kutuda sıkıştırılarak kullanıcı tarafından kolayca erişilebilir hale gelebilir. Örneğin, USB bağlantı noktalarına ve güç düğmesine kolayca erişilebilir ve disk sürücüsü istendiği zaman açılabilir.
Kasalar, içerdiği malzeme bakımından da plastik, çelik ya da alüminyum olabilir. Bu nedenle duruma göre bilgisayar kasası çeşitleri arasında seçim yapılabilir.
Desktop Kasa: Bu kasa tipine masaüstü kasa ismi de verilmektedir. Yatay olup üzerine genelde ekran konulur. Böylece yerden tasarruf edilir ve kasa göz önünde olur.
Mini Tower Kasa: Bu kasa tipi dikey yapıdadır. Micro ATX ve ATX anakartlar için uygundur. Tower kasalar içerinde en küçük yapıya sahiptir.
Midi Tower Kasa: Bu kasa tipi dikey yapıdadır. Micro ATX ve ATX anakartlar için uygundur. Günümüzde kullanılan en yaygın kasa tipidir.
Full Tower Kasa: Bu kasa tipi dikey yapıdadır. En büyük boyuta sahip kasa çeşitidir. Micro ATX ve ATX anakartlar için uygundur.
Slim Kasa: Bu tip kasalar hem yatay hem de dikey olarak kullanılabilirler. Midi Tower kasalarla aynı özelliklere sahiptirler.
Bir Kasada Bulunması Gerekenler
Oyun için kasa toplanacak ise bilgisayar kasaları çok maliyet gerektirmemektedir. Seçilen kasalara ek olarak RGB aydınlatmalı bilgisayar kasaları tercih edilebilir. Donanım özelliklerine göre çeşitli bir fiyat aralığı bulunmaktadır. İstenilen özellikler belirlenmeli ve ona göre kasa seçimi yapılmalıdır.
Bilgisayar kasalarında bulunan USB 2.0, USB 3.0 girişlerinin kaç adet olduğuna bakılmalıdır. Dâhili güç kaynağı gelecekse kaç watt olduğu sistemin özelliklerine göre belirlenmedir. Kasa içi soğutma fanlarının kaç adet takılabileceği veya sıvı soğutma takılacaksa uyumluluğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Power supply (güç kaynağı) seçimi?
Bilgisayardaki tüm donanımlar için gerekli elektrik enerjisini üreten bir elektronik cihazdır. Bir kasada kullanılacak power supply (güç kaynağı) belirlenirken ne kadar güce ihtiyacınız olduğunu da bilmeniz gerekir. Bunu da kullanacağınız donanımların harcadığı güçlerin toplamını bularak hesaplayabilirsiniz. Donanım sayısı arttıkça çekilecek güç artacağından bu değer de artacaktır. Ortalama donanımlara sahip yani gündelik işleri yapabilecek olan bir bilgisayar için kullanılacak kasa, 350W-400W güç üreten güç kaynağına sahip olmalıdır.
Oyun bilgisayarları için kullanılacak power supply (güç kaynağı) belirlenirken ekran kartı önemli bir rol oynamaktadır. Çok güç tüketecek olan ekran kartları için 500W-2000W arasında güç üreten güç kaynağına sahip olmalıdır. Ne kadar güce ihtiyacınız varsa o kadar güçlü bir güç kaynağı seçmelisiniz. Tabiki bu bilgisayar kasa fiyatlarını da artıran etmenlerden olmaktadır.