8.289,03 TL
7.070,54 TL
11.552,72 TL
22.692,73 TL
3.323,80 TL
5.249,18 TL
11.552,72 TL
8.618,60 TL
7.197,59 TL
2.659,12 TL
4.401,18 TL
3.209,11 TL
20.859,02 TL
11.002,31 TL
6.647,17 TL
11.002,31 TL
Taşınabilir Disk, bilgisayara içeriden değil dışarıdan bağlı bir sabit disk (HDD) veya SSD ile bağlanabilir. Bazı harici sürücüler, bilgisayarın kendisinden gelen veri kabloları üzerinden güç çekerken, diğerleri kendi başlarına güç elde etmek için bir AC duvar bağlantısı gerektirebilir. Harici hard disk, tıpkı USB bellek gibi bir çeşit veri depolama ürünüdür. Yani veri depolama amacıyla kullanılırlar.
Taşınabilir Disk İçinde Ne Var?
Taşınabilir Disk 2,5 ve 3,5 inç olmak üzere 2 farklı boyutta sabit diskler var. Harici hard disklerin içerisinde 2,5 inç boyutunda bir sabit disk bulunmakta. 2,5 inç boyutundaki sabit diskler masaüstü bilgisayarlarda da kullanılabiliyor olsalar da genellikle masaüstü bilgisayarlarda 3,5 boyutundaki sabit diskler tercih edilir. Dizüstü bilgisayarlarda ise sadece 2,5 boyutundaki sabit diskler tercih edilir.
Birçok farklı kapasitede hard disk bulunmaktadır. İhtiyacınız olan kapasiteyi belirleyip ona göre bir harici hard disk satın alabilirsiniz. Fazla kapasitede bir harici hard disk tercih ederseniz sizin açınızdan faydalı olacaktır. Çünkü eğer kapasiteyi tamamen doldurursanız ve depolamada sıkıntı yaşamaya başlarsanız elinizdeki harici hard diskin kapasitesini arttırmak yerine değiştirmek gerekebilir.
Taşınabilir Disk boyutları 500GB ile 24TB kadar kapasite tercihleri bulunmaktadır. Genellikle 2TB tercih edilmektedir. Kullanım amacına göre veya depolayacağınız dosya boyutuna göre farklılık olabilir.
Harici Hard Disklerde Bağlantısı
Harici hard diskler bağlantı tipi olarak USB’yi kullanmakta. Piyasada USB 2.0, 3.0, 3.1 ve 3.2 olmak üzere 4 farklı USB bağlantı teknolojisini kullanan harici hard diskler bulunmaktadır. Son teknoloji bir harici hard disk almanız, her zaman hızlı bir şekilde veri aktarımı yapabileceğiniz anlamına gelmiyor. USB 3.2’nin sağladığı hızda veri aktarımı yapabilmeniz için, harici hard diskinizi bağladığınız bilgisayarda da USB 3.2 bağlantı teknolojisine sahip USB girişleri bulunmalıdır.
Harici Hard Disk (Taşınabilir Hard Disk) çeşitli depolama kapasitelerinde gelir, ancak hepsi bir bilgisayara USB , FireWire , eSATA veya kablosuz olarak bağlanır.
Harici disklerin boyutları 2.5 inch ve 3.5 inch olarak değişmektedir. 2.5″ diskler güçlerini USB üzerinden aldıkları için adaptör kullanmazlar. 3.5″ diskler de ise USB den gelen güç yeterli olmadığı için adaptör kullanırlar.
Tıpkı dâhili sabit disklerde olduğu gibi, harici sabit diskler de farklı şekil ve boyutlarda gelir, bu nedenle de birçok fiyatta bulunurlar.
Önce sabit sürücüyü ne için kullanacağınızı belirlemeniz gerekir. Bu, hem onu kullanacağınız ortama hem de üzerine koyacağınız dosyalara atıfta bulunur.
Bazı harici sabit diskler, diski düşürebilecek veya üzerine bir şey dökebilecek kişiler için üretilmiştir. Sağlam veya su geçirmez taşınabilir diskler tercih edilebilir.
Düşünmeniz gereken başka bir şey de, ne kadar depolama alanına ihtiyacınız olacağıdır. Üzerinde çok sayıda HD video tutacaksanız, yalnızca standart belge depolamak için kullanılacak harici bir sürücüden çok daha fazla depolama kapasitesine sahip bir şey almanız gerekir.
Taşınabilir Disk Kutusu Nedir?
Harici bir sabit sürücü kasası, bir sabit sürücüyü koruyan bir kasadır. Bu kasalar birden fazla boyutta ve bir bilgisayara bağlanmak için montaj donanımı ve kabloları veya adaptörleri ile birlikte gelir. Sabit sürücü muhafazaları, bir sabit sürücüyü değiştirdiğinizde eski bir sabit sürücüyü kullanmaya devam etmenize olanak tanır.