526,37 TL
İşaretçi olarak da adlandırılan mouse (fare), bilgisayar ekranındaki nesneleri işlemek için kullanılan elle çalıştırılan bir giriş aygıtıdır. Mouse hareketinde lazer veya top kullanılabilmektedir. Mouse kablolu veya kablosuz olsun, fareden algılanan bir hareket dosyalar, pencereler ve diğer yazılım öğeleriyle etkileşim kurmak için imleci ekranda hareket ettirmesi için bilgisayara talimatlar gönderir.
Mouse, bilgisayar kasasının dışında bulunan bir çevre birimi aygıtı olsa da, çoğu sistemde bilgisayar donanımının önemli bir parçasıdır.
Mouse Kullanımı
Bilgisayar fareleri birçok şekil ve boyutta gelir ancak hepsi sol veya sağ ele uyacak şekilde tasarlanmıştır ve düz bir yüzeyde kullanılabilir.
Standart mouseun öne doğru iki düğmesi (sol tıklama ve sağ tıklama için) ve ortada bir kaydırma tekerleği (ekranı hızlı bir şekilde yukarı ve aşağı hareket ettirmek için) vardır. Bununla birlikte, bir bilgisayar faresi çok çeşitli başka işlevler sağlamak için birden fazla düğmeye sahip olabilir.
Mouse Bağlantısı
Ne tür bir mouse kullanılırsa kullanılsın hepsi bilgisayara kablolu veya kablosuz bağlantı yoluyla iletişim kurar.
Kablosuz olarak fareler bilgisayara RF iletişimi veya Bluetooth aracılığıyla bağlanır. RF tabanlı bir kablosuz mouse bilgisayara fiziksel olarak bağlanacak bir alıcı gerektirir. Bluetooth kablosuz mouse bilgisayarın bluetooth donanımı aracılığıyla bağlanır.
Kablolu fareler bir Type-A konektörü kullanarak USB aracılığıyla bilgisayara bağlanır. Daha eski fareler, PS/2 bağlantı noktaları aracılığıyla bağlanır. Her iki durumda da, genellikle ana karta doğrudan bir bağlantı gereklidir.
Mouse DPI nedir? DPI, bir farenin duyarlılığı gibidir. Daha yüksek DPI'larda, mouse daha hassastır ve imlecinizi ekranınızda daha düşük DPI farelerin aynı fiziksel mesafeden geçmesine göre daha fazla hareket ettirir. Mouse hassasiyetinizi birkaç hızlı adımda değiştirebilirsiniz.
Mouse CPI nedir? Mouselar dünyasında, CPI ve DPI, biraz farklı teknik tanımlara sahip olsalar da, birbirinin yerine kullanılır. Bir mouse satın alırken veya kullanırken, CPI ve DPI aynı değeri ifade edecektir.
Mouse yoklama oranı nedir? Bir farenin yoklama oranı, bir farenin konumunu bilgisayarınıza saniyede kaç kez rapor ettiği miktarıdır.
Gaming mouse oyuncuların tercih ettiği mouse türüdür. Özellikle FPS oyunları oynayan kişiler Mouse ayarlarının en iyi şekilde olmasını isterler ve en iyi performansı alabilmek için bu tür oyunlar için özel üretilmiş gaming mouse’ları tercih ederler. Mouse’un etrafında bulunan tuşlara özel görevler atayarak oyundaki bazı silah değiştirme, karakter değiştirme ve ateş etme gibi işlemleri daha hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
Mouse Türleri
Optik mouse: Optik mouse en yaygın mouse türüdür ve daha iyi kalitesi ve artırılmış doğruluğu nedeniyle top/mekanik farenin yerini almıştır. Bir yüzeye bir LED veya kızılötesi ışık yansıtır saniyede binlerce görüntü çeker. Bu görüntüleri farenin hareketini izlemek için kullanır ve imlecin ekranda kesintisiz hareketi için bu verileri bilgisayara geri iletir.
Lazer mouse: Lazer mouse, LED veya kızılötesi ışık yerine lazer kullanması dışında optik fareye benzer, bu da bu farenin optik fareden biraz daha hassas olmasına neden olur.
İztoplu mouse: İztoplu mouseun üzerinde kullanıcının imleci hareket ettirmek için yuvarlayabileceği büyük bir top bulunan sabit bir mouse seçeneğidir. Optik veya lazer mouseun yan tarafında daha küçük bir hareket topunu içeren bazı başparmakla çalıştırılan hareket topu hibrit seçenekleri vardır.
Kızılötesi mouse
Kızıl ötesi sistemi ile çalışan kablosuz mouse çeşitlerinden bir tanesidir. Sistem bilgisayarın seri PS/2 veya USB giriş yerine takılır. Kızılötesi ışınlar sayesinde bu sistem sağlanır eğer mouse ile sistem arasına bir cisim girerse fare hareketleri hissedilmez. Zaten bu tür fareler günümüzde bulunmamaktadır.
Radyo dalgalı mouse
Bu mouselar iletişim için kızılötesi ışın yerine radyo sinyalleri sayesinde çalışır. 10 metrelerce kullanım alanı içinde çalışır.
Bluetooth mouse
Bluetooth kablosuz teknolojisini kullanarak kablosuz mouse iletişim kurarlar. Kızılötesi mouselar ve radyo dalgalı mouselara göre daha çok kullanım alanı yaygındır. Her cihazla kullanılabilir.
Mouse Pad
Mouseun altına koyularak zemin farklılıklardan dolayı fare kullanımını engelleyebilecek sorunların önüne geçmek için kullanılan plastik ürünlerdir. Mouse Pad’ler genellikle kare veya fare kullanımını engellemeyecek daireler şeklinde tasarlanmaktadır. Mouse, Pad’ler sayesinde optik veya mekanik fareler yüzeyi daha rahat algılayabilir ve sizin tam olarak istediğiniz şekilde imleci hareket ettirmenize yardımcı olur. Yüzeyin kaygan olması nedeniyle Mouse Pad’ler fareleri hareket ettirmeyi de kolaylaştırır. Kaygan yapısı sayesinde fare tahta vb. yüzeylere göre Mouse Pad üzerinden daha hızlı hareket edebilir. Bu da, özellikle fareyle çok fazla çalışan bilgisayar kullanıcılara büyük kullanım kolaylığı sunar.